Mattias Pérez: Nattdansen #PWM36

Nattdansen

Gitarristen Mattias Pérez har under 20-års tid arbetat som musiker med svensk folkmusik som bas. Där har hans gitarrspel dels formats av ”översättningen” från fiol till gitarr, där varje drill och stråkmönster har fått hitta sin plats, men han har även med sig utryck från sydamerikansk musik efter sin far, gitarrist och politisk flykting från Chile på 70-talet.

Gitarrskivor har gjorts förr, men ingen som denna.

Att översätta fiollåtar till gitarr eller andra stränginstrument är ganska vanligt i USA inom Bluegrass och Old Time, även inom keltisk musik är detta relativt vanligt fenomen. Inom Sverige och norden finns det dock endast ett fåtal skivor med detta tema. Det Mattias gör är att han väver in nordisk och sydamerikansk tradition in i nya kompositioner, arrangemang och nya ljudlandskap vilket skiljer sig från tidigare skivor som gjorts i denna genre.

”Kära lyssnare,

Ibland så räcker inte orden till. De kan kännas för små, för platta och för otillräckliga för att kunna beskriva en situation, en känsla eller en livshändelse. I dessa situationer kan musiken fylla en viktig plats. Den kan beskriva det obeskrivbara, ge mening åt det meningslösa och den kan hjälpa oss att ta oss igenom svåra stunder i livet. Det var i ett sådant ögonblick som låten ”Till en ängel” kom till.
 
Utöver den låten och ett par andra av mina egna kompositioner så innehåller detta album till största del några av mina favoritlåtar ur den nordiska låtskatten. Traditionella fiollåtar översatta och tolkade på mina olika gitarrer.

Kärleken till den nordiska folkmusiken har för mig alltid varit stor. Lika stor är också min lust och nyfikenhet att variera, improvisera och experimentera bortom de fasta ramarna och traditionerna och ge melodierna ny färg och form. I mina val av instrument och speltekniker så låter jag också mina chilenska rötter ta en viss plats i musiken.

En enda härlig röra som ni märker, precis som livet självt.
 
God lyssning och på återhörande”

/Mattias Pérez

Inspelning och mixning: Mattias Pérez
Mastering: Claes Persson, CRP Recordings
Omslagets bildkonst: Rolando Pérez
Foto: Mia Marine

Layout: Jonas Brandin

Release: 10 juni 2023

Utgiven med stöd från Statens Kulturråd