Tuulikki Bartosik: Tempest in a teapot #PWM32

Tempest in a teapot

Accordeonisten Tuulikki Bartosik gick in i skogen i Södra Estland och kom ut med material till sin nya skiva. Tuulikki, med rötterna i Estland, har med sin lyskraft och sitt stora musikanteri varit en del av musikscenen i Estland, Finland och Sverige under många år. Som musiker och pedagog har hon byggt en viktig kulturbrygga mellan Estland och Sverige.

Tuulikki beger sig minst en gång om året till Rõuge i Södra Estland där hon vistades om somrarna hos sina morföräldrar, för att utforska, experimentera, komponera och även spela i skogen.
Skogen, träden har betytt mycket för tillkomsten för Tuulikkis nya album, inte bara inspirationsmässigt utan också för klangbilden vid inspelningen. Hon letar efter ett nytt nordiskt-baltiskt sound. I sitt musikskapande använder den innovativa accordeonisten det estniska stränginstrumentet kannel och sjunger på det ålderdomliga võruspråket och hon väver ihop det fartfyllda polskesvänget med runosångens meditativa flöde.

Efter musikstudier på högsta nivå både i Estland, Sverige och Finland har Tuulikki skapat sig en bas i Stockholm och här har hon inlett ett samarbete med de välkända musikerna och artisterna Jonas Knutsson och Petter Berndalen.

Det har aldrig tidigare gjorts en studioinspelning med accordeon/dragspel på den nivå som trion lyckades göra nu. Petter Berndalen har tillsammans med akustikern Matts Odenmalm arbetat fram ett världsledande accordeonljud som förstärks av hantverkskickligheten från den legendariska italienska accordeonfabriken Pigini Accordions i Castelfidardo.

”Jag har under de senaste fyra åren spelat in mig själv i de södra Estniska skogarna och drömde om att släppa ett album med alla, eller i alla fall några, skogsinspelningar. Men naturen spelade mig ett spratt. Mitt specialbyggda egendesignade Pigini Caruso gillade inte det fuktiga utevädret under de tysta nätterna i skogen”, berättar Tuulikki.

Tillsammans med producenten Petter Berndalen och Matts Odenmalm från SMT hittade de en lösning för Tuulikkis ”skogsproblem”. Matts har under årets lopp utvecklat akusikpaneler som kan återskapa skogens sound. Han har speciellt varit intresserad av att återskapa den krispiga och klara skogsklangen inomhus. 

Tuulikki spelade in hela albumet hos Playing With Music Recording Studios i ett sk ”wing-room” med de banbrytande akustikpanelerna omkring sig som återskapade skogsmiljön.

”När jag slöt ögonen och spelade, kändes det som att jag var i Södra Estlands skogar.
Det som i början kändes omöjligt – att skapa en sydestnisk skogsklang i inomhusmiljö, blev nu
en verklighet i Stockholm i studion på Valhallavägen. Helt plötsligt hörde jag även de minsta klangnyanserna i mitt instrument och kunde improvisera med övertonerna. Resultatet är en unik klang som beskriver min inre värld på pricken och låter mitt specialbyggda accordeon klinga i hela ljudspektrumet.”På albumet TEMPEST IN A TEAPOT får vi möta Tuulikki Bartosiks varma, nyskapande och kontemplativa musik. Lyssnaren stannar till i ögonblicket, och bjuds in i Tuulikkis värld både som mångsidig musiker och kompositör med dess ljusa flöde. Här finns ledord som modernt, innovativt, dynamiskt, skarpt, klart, briljant i meningen att vissa detaljer är mera utmejslade än andra.

Om sitt samarbete med producenten Petter Berndalen säger Tuulikki:

”Petters sätt att omsorgsfullt forma musikernas ljud i sin studio är både bestämt och milt och det finns alltid en innovativ synvinkel i allt Petter gör i studion. Han stödjer musikerna, pushar aldrig och dömer aldrig. Han har förstått min kärlek till att använda skogsmiljön i min inspelning.”


Det här är musik som inte låter som typisk accordeon/dragspelsmusik. Lyssnaren kommer in i Tuulikkis värld, som är en symbios av människan och naturen.

Release 15 nov 2019

Presskontakt:
Christina Glaeser
0739-479851
christina.glaeser@gmail.com

Pressbilder:
 https://tuulikkibartosik.com/media

Distribution: Border Music AB